Omgeving Zutendaal

Mooi Zutendaal ligt naast Nationaal Park Hoge Kempen, midden in de bossen van de groenste provincie van België. 

Maak met het hele gezin een wandeling of ga voor sportief vakantieplezier mountainbiken of handboogschieten. Samen erop uit in de natuur, samen vakantie vieren, samen genieten van de prachtige omgeving die Zutendaal te bieden heeft. De omgeving is een weldaad voor genieters van de overweldigende natuur. Het drie kilometer lange blotevoetenparcour bijvoorbeeld, dat bestaat uit hout, stenen, boomsnippers, gras en water is adembenemend en indrukwekkend mooi. Maar u kunt ook een bezoekje aan het drielandenpunt bij Vaals of het dierenrijk van de GaiaZoo.

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park de Hoge Kempen, ook wel het Kempens Plateau, is gevormd tijdens de IJstijd door keien en stenen uit de Ardennen in het zuidoosten van de Limburgse Kempen, die later door zeewinden bedekt werden met zand in een relatief diep uitgesleten vallei. De overgang naar het Kempens Plateau is erg steil en vormt een trap van gemiddeld 45 meter. Deze steilrand vormt een ononderbroken lijn van ruim 20 kilometer lang. Eén van de meest spectaculaire geologische fenomenen in Vlaanderen.

Ruim 200 km wandelpaden zijn aangelegd binnen het nationaal park, toegankelijk vanuit de zes toegangspoorten. Maar ook op de fiets is het Nationaal Park te verkennen en is werkelijk een lust voor het oog. Verder is er een netwerk van 140 km ruiter- en menpaden dat aansluit op het ruiter- en menroute Limburgse Kempen.

UNESCO-Werelderfgoed

In 2018 is er een aanvraag ingediend bij UNESCO om het Nationaal Park op te nemen als Werelderfgoed. De aanvraag omvat ook het natuurgebied de Duinengordel, aangrenzende bijzondere groene stadswijken, tuinwijken, en enkele voormalige steenkoolmijnen en daarmee verbonden erfgoed.

Natuurgebied Munsterbos

Als natuurliefhebber kan je je hart ophalen in de regio Zutendaal. Natuurgebieden lopen naadloos in elkaar over. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Munsterbos?

Het Munsterbos is een natuurgebied met een oppervlakte van 450 ha. Het natuurgebied bestaat uit bossen, visvijvers, moerassen en graslanden. Het Munsterbos ligt op de grens van het Kempens Plateau en Vochtig-Haspengouw. Vele beken komen er samen en verlaten de eikenbossen, de berkenbossen en de broekbossen in westelijke richting als de Munsterbeek. Het gebied is Europees beschermd en vanaf 2020 onderdeel van Nationaal Park Hoge Kempen.

De flora en fauna van het Munsterbos zijn indrukwekkend. Vele zeldzame planten komen er voor zoals klein glidkruid, wilde gagel, mannetjesereprijs, rode ogentroost, ruige anjer, rapunzelklokje, maar bijvoorbeeld ook de maretak. Niet zelden worden deze bezocht door één van 32 libellensoorten die het gebied rijk is.

Verder kunt u er zomaar een das, een bever of een boommarter tegenkomen. In 2010 waren er 87 soorten broedvogels waaronder blauwborst en woudaapje. In het heidegebied vindt men de levendbarende hagedis en de hazelworm. Kortom, Mooi Zutendaal is de natuur op zijn mooist, heel dichtbij.

Natuur, natuur en heel veel mooie steden

De meest prachtige oude steden zijn te bezichtigen in de buurt van Zutendaal.

Zutendaal (oorspronkelijk afgeleid van zoete dal) is een gemeente met een indrukwekkende historie die terug grijpt tot in de 7e eeuw toen de eerste kerk zou zijn gesticht vanuit de Abdij van Munsterbilzen.

Hasselt  is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg. Religie speelt een belangrijke rol in deze historische stad omringd door een oude stadsomwalling, die vol staat met kloosters, kerken en kapellen. De Sint-Quintinuskathedraal, de Virga-Jessebasiliek en de Sint-Rochuskerk zijn de meest opvallende verschijningen.

Maastricht heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de Maas en heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, te zien aan de grote hoeveelheid historische gebouwen en kunstschatten in kerken en musea. Maastricht behoort tot de steden die zich “oudste stad van Nederland” noemen. Het historisch centrum van Maastricht is een door het Rijk beschermd stadsgezicht en telt maar liefst 1677 rijksmonumenten, waarmee het qua aantal in Nederland de tweede plaats inneemt, na Amsterdam.

Het aantal steden en dorpjes in de omgeving van Zutendaal die het bezoeken meer dan waard zijn, zijn niet op één hand te tellen. Binnen een half uur bent u in Tongeren, Leuven, Maasmechelen, Noorbeek, of Bokrijk. Belgisch Limburg behoort tot de mooiste en veelzijdige recreatiegebieden van België.

Rondom Zutendaal kun je heerlijk genieten van prachtige natuur of op zoek gaan naar de historische bron van ons bestaan.

Locatie Zutendaal